OVER ONS
Oprichting
Ajna Yoga werd opgericht door Anja Walravens, master lichamelijk opvoeding en bewegingswetenschappen (K.U.Leuven). Haar passie voor yoga is ontstaan in Singapore, waar ze in 2014 een jaar verbleef. Ze volgde er een 200hr Hatha/Ashtanga Teacher Training en een Pre- en Postnatale Teacher Training bij Tirisula Yoga, een internationaal teacher trainings instituut, erkend door Yoga Alliance.        
Ervaringen

Voor Anja zijn yoga en BBB een verlengde van haar studies lichamelijke opvoeding. Helemaal gebeten door de beweeg- en lesgeefmicrobe volgde ze, nog voordat ze in contact met yoga kwam, aanvullende opleidingen zoals Official Zumba Instructor (2009, Zumba® Fitness), instructeur B Jazz dans (2008, Vlaamse Trainersschool) en Basic Aerobics en Steps (2007, Nike Academy).
Lesgeefervaring deed ze op bij o.a. Sportwerk Vlaanderen (Vlabus) waar ze de groepslessen BBB, aerobics, Zumba, en rugschool voor haar rekening nam. 
     
Waarom Yoga?

De belangrijkste reden waarom haar interesse voor yoga gewekt werd vloeit voort uit haar eigen sportverleden waarin ze vaak te kampen kreeg met blessures. Ze ontdekte dat yoga de ideale aanvulling is in de training van een heel aantal sporten. Yoga werkt blessurepreventief vermits het heel het lichaam in evenwicht traint. Je leert bewust te bewegen met oog voor “alignment” en een correcte lichaamshouding. Bovendien krijg je er zowel krachtige als lenige spieren door. Daarnaast biedt yoga ook mentale voordelen zoals zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, kunnen loslaten,… Yoga is een totaalconcept met een lange, rijke geschiedenis.
“While yoga’s central theme remains the highest goal of the spiritual path, yogic practices give direct and tangible benefits to everyone regardless of their spiritual aims” – Swami Satyananda Saraswati. Kortom, het beoefenen van yoga versterkt je hele lichaam, maakt je bewuster van je capaciteiten en limieten en biedt je de mogelijkheid om tot rust komen.           
Betekenis “Ajna”

Ajna is het zesde chakra in het hindoïsme en yoga, ook wel “het derde oog” genaamd, en bevindt zich in het midden van het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen. Chakra’s worden aanzien als bronnen van energie. Maar om toegang tot deze energie te krijgen, moet het chakra in evenwicht zijn. Ajna wordt geassocieerd met “licht” en is een deel van de hersenen dat sterker wordt als het getraind wordt, zoals een spier. Het kenmerkt ons bewustzijn en ons waarnemend vermogen. Dit kan je allemaal spiritueel bekijken, maar zoals met onze trainingen werken we graag naar het praktische. Met het beoefenen van yoga wordt er gewerkt aan de lichaamshouding, lenigheid en spierontwikkeling, alsook op ademhaling, concentratie en rust tijdens de oefeningen. De combinatie hiervan zal ervoor zorgen dat je in het dagelijkse leven een betere concentratie zal ontwikkelen en dat je doorheen de dag meer energie ontwikkelt.

Wat betekent Yoga?

Yoga kent zijn oorsprong in Indië. De term “yoga” komt voor het eerst ter sprake in oude Indische filosofische teksten, de ”Katha Upanishad”, daterend tussen 900 en 500 V.C. Maar het echte begin en de historische traditie van asana's (de yogahoudingen) als een spirituele oefening gaat terug tot 3000 V.C.  Yoga is Sanskriet voor ‘eenheid’. Heel eenvoudig uitgedrukt betekent het de eenheid tussen lichaam en geest. Elke definitie doet eigenlijk afbreuk aan de werkelijke alomvattende betekenis, inhoud en evolutie die het doorgemaakt heeft. Zo zijn de aandachtspunten en stijlen geëvolueerd doorheen verschillende culturen en historische/filosofische periodes tot de moderne yoga die we nu kennen in de 21ste eeuw. 
Tirisula Yoga Singapore
      
Tirisula yoga is een professionele yoga school in Singapore die opleiding geeft aan toekomstige yoga leraren. Deze school wordt erkend door Yoga Alliance. Hier volgde Anja een 200hr Hatha/Ashtanga Teacher Training en ook de Pre- en Postnatale Teacher Training. Ze volgde er de opleiding van oprichter Paalu Ramasamy en Satya Chong Wei Ling, met de hulp van Erica Tengara en Hui Yan. Voor de Pre en postnatale opleiding kreeg ze les van Andrea McKenna.     
Tirisula Yoga: www.tirisulayoga.com  / Yoga Alliance: www.yogaalliance.org